AANLEGINSTRUCTIES ©

◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket ◦ Het Groene Loket

De materialen van de groendak aanlegsets worden geleverd op een pallet en zijn verpakt als rollen en in zakken. Dit maakt het geheel goed hanteerbaar en het zelf aanleggen van een sedumdak op bijvoorbeeld jouw aanbouw of schuur prima te doen. 

LET OP! De formaten van de 3-lagen binnen 1 m2 groendak aanlegset wijken af bij levering, rekening houdend met de grindrand. Dit varieert per type dak. Wij werken met een gewogen prijs per m2.

Levering materialen

  • Kies een locatie voor het lossen van de pallet.
  • De 3 lagen van de aanlegset worden op rol geleverd.
  • Het grind wordt in zakken geleverd (20kf/st).
  • Bescherm de sedum vegetatie tegen zon en regenval.
  • Leg het groendak z.s.m. aan.

Gereedschap & Tips

  • Bezem en stoffer om het vuil op te ruimen.
  • Zaag, Stanleymes, stevige en stabiele ladder.
  • Mondkapje, werkhandschoenen, bril.
  • Draag lange mouwen en broekspijpen.
  • Werk veilig en zoveel mogelijk op je knieën.

Stappenplan zelf aanleggen lichtgewicht groendak

Stap 1 - Schoonmaken

Maak het dak en afvoer vrij van grind, vuil, afval of andere materialen. Controleer of de dakbedekking niet beschadigd is, om er zeker van te zijn dat het dak waterdicht is.

Het dak hoeft niet droog te zijn voor aanleg. Wel is het makkelijker wanneer er minder water op ligt.

Groendak schoonmaken aanleginstructie
wortel werend folie uitrollen beschermfolie groendak worteldoek

Stap 2 - Wortelwerende beschermfolie / beschermdoek

Breng (wanneer onderdeel van jouw pakket) de wortelwerende folie of het beschermdoek als eerste aan in de richting van de korte zijde. Het is geen probleem wanneer je dak nat is.

Laat de naden van de folie 50cm overlappen.

Wij adviseren de beschermfolie toe te passen bij daken ouder dan 15 jaar en/of moeilijk te onderhouden daken. 

Stap 3 - Drainagelaag

Rol de drainagelaag met beschermvlies uit op de straat en snijd het op maat met een Stanleymes. Aan de bovenzijde bevindt zich een flap, deze plaats je over de naastgelegen baan.

Plaats de drainage tot (ca. 10 cm) van de dakrand. 

drainagelaag groendak instructie
greenroll groendak mineraalwol aanleg

Stap 4 - Greenroll groendak substraat

Draag handschoenen en een mondkapje en rol de Greenroll substraat haaks uit over de drainage.  

Houd een rand vrij voor de grindstrook en plaats het minerale wol ca.20 cm vanaf de dakrand en rondom overige objecten op het dak.  

Besproei de Greenroll tot het volledig verzadigd is voordat je de vegetatie plaatst.

Voeg je een kruidentuintje of bloemenperkje toe?  Bekijk dan ook deze aanleginstructies >>

Stap 5 - sedum vegetatiematten

Voorkom dat de sedum vegetatie losraakt van de mat en verplaats de rol in wat folie of tas. Neem de rol onder de arm mee naar boven (ca. 25 kg/m2).  

Start met het uiteinde van de vegetatiemat bovenop en rol voorzichtig haaks op de substraat laag uit. Houdt 20 cm afstand van de dakrand.

Maak de sedum mat met een tuinschaar of stanleymes op maat. Zijn de matten te zwaar dan kun je ze overdwars doorzagen. Zorg ervoor dat de matten aansluiten en vul open plekken op met reststukken. Verwijder eventueel aanwezig onkruid. 

vegetatie matten uitrollen - sedum - aanleginstructie
grindlaag afsluitgrind groendak

Stap 6 - Grindrand of profiel

Breng een boldraadrooster of bladvanger aan voor de hemelwaterafvoer.  Plaats de zakken grind langs de dakrand en rondom objecten. En maak een rand van ca. 20 cm grind tussen het groendak en de dakrand. Plaats een zak om de ca. 2 meter. Bij een dakrand- of scheidingsprofiel (gebruikt bij een deels te bedekken dakoppervlak) is de grindrand niet nodig.

Komt het water van een hoger gelegen schuin dak direct op jouw groendak, dan wil je een bredere grindrand aanhouden van ca.30-40 cm.

Het scheidingsprofiel (wanneer van toepassing) plaats je op de drainagelaag en onder de substraatlaag. Een dakrandprofiel kan (een dag eerder) op het dak geplakt worden met de meegeleverde bevestigingskit. Laat deze tot 12 uur drogen. 

Stap 7 - sproeien

Bewater nogmaals het dak totdat de vegetatiematten verzadigd zijn. Herhaal twee wekelijks bij jong (tot 1,5 jaar) aangelegde daken tijdens langdurig droge en warme perioden. Houdt bij volgroeide daken je dak altijd nog even in de gaten.

sproeien groendak
onderhoud en bemesting - groendak

Stap 8 - Onderhoud en bemesting

Bemest het sedumdak 2x per jaar met de bijgeleverde sedum conditioner. 

Bij voorkeur eind april en begin Oktober. Inspecteer het dak op ingewaaide onkruiden en verwijder deze ongewenste begroeiing handmatig. Controleer daarnaast of de afvoer vrij is van vuil. Let op! houdt de opgegeven dosering aan.

Bekijke de type sedums die je in je dak kunt vinden: Sempergreen Sedummixmat sortiment_NL

 

overige instructies

Zero waste

Alhoewel we de materialen nauw uitmeten, kan er altijd wat materiaal overblijven. Het is aan jou als bewoner om er een nieuwe bestemming aan te geven of het geheel op te ruimen. De vegetatie kun je uitstekend gebruiken als bodembedekker, bijvoorbeeld op een boomspiegel. De drainage laag en het minerale wol kun je aanbieden op bijvoorbeeld een lokale marktplaats. Met de pallet kun je alle kanten op. Bijvoorbeeld een insektenhotel bouwen.
Check voor inspiratie >>

Het Groene Loket  © - 2021